Overzicht: Ontmoetingsdagen

God is je naaste – ontmoetingsdag FAN

17 juli 2017

God is je naaste

Over barmhartigheid, naastenliefde
en andere behartenswaardige zaken

De Familia Augustiniana Nederland (FAN), de augustijnse lekenbeweging, bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit organiseert de FAN op 23 september 2017 een ontmoetingsdag in de Abdij van Berne.

Hoogtepunten:

  • Gabriël Quicke, theoloog en auteur van ‘Brug van Barmhartigheid’ weet als geen ander barmhartigheid te benoemen en uit te diepen.
  • Denis Hendrickx, abt van de Abdij van Berne laat zijn licht schijnen over Religieus leven en de toekomst.
  • Eucharistieviering, gezamenlijk met de Norbertijnen.
  • Bezoek aan bierproeflokaal Abdij van Berne of aan de boekhandel.

Aanvang 10.00 uur, afsluiting (ná hapje en drankje!) 16.45 uur. Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd.

Aanvullende informatie: (meer…)

FANdag “Bruggen bouwen”, met Lode Caes

21 januari 2017

11 maart 2017 ontmoetingsdag in Lindenholt met als gastspreker Lode Caes, die een echte bruggenbouwer is in de fusies tussen de parochies in de nieuwe St. Augustinus-federatie in Zonnebeke.

Inspiration! (FAN-dag 22 oktober)

6 oktober 2016

Joe Farrell OSA

Joe Farrell OSA

Als gemeenschap zijn we altijd onderweg, we zoeken nieuwe wegen. Augustinus nodigt ons uit dit pelgrimspad samen af te leggen: “Loop met mij, door te geloven, door te hopen, door te verlangen.” Zijn hart brandde van verlangen, hij voelde hoe liefdevol God met hem sprak en zijn gesprekken met God raken ook ons. Na zijn bekering begint voor Augustinus een nieuw leven met perspectief. Dat vreugdevolle verlangen wil hij delen met ons. Hoe kunnen wij net zo worden geïnspireerd? Inspiration! is dan ook het thema van de voordracht van vicaris generaal Joseph (Joe) Farrell, OSA. (meer…)

Ontmoetingsdag ‘Hemels Gent’

28 maart 2016

Gent, de bibliotheek van het klooster

Gent, de bibliotheek van het klooster

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Onder dat motto nodigt de Vereniging Familia Augustiniana Nederland haar leden, augustijnen en introducees in Nederland en België uit voor een ontspannen gezamenlijke ontmoetingsdag in augustijnse sfeer in het eeuwenoude klooster St. Stefanus in Gent. Dit klooster, opgericht in 1296, verbreedt zijn historisch en inspirerend kader naar ontmoeting en congressen onder de naam Thagaste, Trefpunt Augustijnen.

Het programma: (meer…)

Ontmoetingsdag 27 februari 2015 in Lindenholt

4 februari 2016

Op 27 februari is er weer een FAN-dag, deze keer in Lindenholt. Ingrid van Neer-Bruggink zal deze dag een presentatie geven met als titel Het Oude Testament verbeeld door Rembrandt, verwoord door Augustinus. De dia’s laten met tekst en beeld beslissende momenten zien uit het leven van de aartsvaders Abraham, Isaak en Jacob. Een verhaal over diep geloof en diepe emoties.

De ledenvergadering zal onder meer gaan over de ontmoetingsdag in Gent en de eerste ideeën over het vieren van ons tienjarig bestaan.

De bijeenkomst plaats in de Agneskerk:
St. Agnetenweg 90,
6543 AW Nijmegen.
tel. 024-377 77 78

Aanmelden tot maandag 21 februari bij
Ingrid van Neer, e-mail, of telefonisch: 040-244 18 96 (werk)
Belangstellenden zijn welkom en kunnen zich ook aanmelden.

Het hele programma van deze dag: (meer…)

Ontmoetingsdag 28 februari 2015 met Nico Beumer

1 februari 2015

Padre Nicolas BeumerDe Nederlandse augustijnse missionarissen hebben zowel in Bolivia als in Papoea veel aan gemeenschapsopbouw gedaan. Een gemeenschap groeit wanneer andere mensen willen meedelen in dat ideaal. Hoe doe je dat? Wat deel je dan? Hoe interesseer je mensen voor Augustinus en de augustijnse spiritualiteit? De augustijn Nico Beumer is 52 jaar werkzaam geweest als missionaris in Bolivia. Lange tijd verzorgde hij godsdienstlessen op het college San Agustín in Cochabamba. Als vicaris provinciaal had hij veel contact met missionarissen van andere nationaliteiten in Zuid-Amerika. Hij schreef het boekje Altijd onrustig. Augustinus’ zoektocht en spiritualiteit. Hij zal ons vertellen over het ontstaan en functioneren van dit boekje en de dagelijkse praktijk van augustijnse spiritualiteit. (meer…)

Ontmoetingsdag 13 december 2014 met Joseph Kelley

22 november 2014

Joseph Kelley

Op 13 december komt Joseph Kelley OSA naar Nederland en is dan in de gelegenheid om een voordracht te houden voor de Familia! Daarom hebben we onze bijeenkomst verzet naar 13 december in de Agneskerk in Lindenholt, St. Agnetenweg 90, Nijmegen.

Joseph Kelley is associate professor in Religious and Theological Studies aan het Merrimack College in Massachusetts. Zijn voordracht heeft als titel Saint Augustine on Community and Hope. Hierin staat de gemeenschap die augustijnen en leken samen vormen centraal. Gemeenschap belicht hij vanuit Augustinus’ visie op de hoop die de komst van Christus ons geeft. De presentatie is in het Engels. Een begeleidende tekst wordt uitgedeeld. (meer…)