Als een arend herleeft mijn jeugd. Gabriël Quicke
Subtitel: Over jong worden in Christus
Als men zijn beeld van Augustinus wil verdiepen en meer inkleuren dan heeft men hier een boek te pakken dat heel goed dienst kan doen.
De titel verwijst naar psalmvers 103,5 —
In het Latijn: Renovabitur Sicut Aquilae iuventus mea … Een tekst die op het standbeeld stond op mijn toenmalige middelbare school in Eindhoven: Het Augustinianum van de Paters Augustijnen…
Pas nu begrijp ik van de schrijver Quicke de symboliek: Een Arend moet als zijn snavel te zeer dicht groeit, zijn snavel inkorten door te slijpen aan de steen of rots (Christus) zodat hij weer kan eten..
Dan zal hij weer vitaal worden. Dit gaat op voor alle stadia in het mensenleven van 8 t/m 88 jaar (en verder – tot aan de uiteindelijke Geboorte in het Hiernamaals, waarin we mogen geloven).
Het boek van Quicke bestaat uit drie hoofdstukken:
Zing en trek verder: — Het belang van zingen onderweg, zingend onderweg zijn, door tranen heen, bijvoorbeeld tijdens Augustinus’ bekering in de tuin in Milaan.
Hoofdstuk 2 is gewijd aan Christus, Kerk en Eucharistie…: Allerlei kwaliteiten van Christus komen aan bod: Christus ‘handelaar’ (Mercator), Christus geneesheer (Medicus), Christus middelaar (Mediator), Christus als Herder (Pastor)—
Hoofdstuk 3 heeft als titel ‘Heb Lief, samen met mij’.
Het staat stil bij de kwaliteiten van het hart: Onrust, die zoekt naar Vrede, Liefde en Vriendschap — , Een van Hart en één van Ziel, op weg naar God.
Wat ik na lezing van het boek vooral meeneem is, dat wij allen pelgrim zijn: op weg. En dat daarbij, ook door crises heen we niet moeten opgeven, maar doorgaan..
Daarbij is zingen van belang, muziek – Qui cantat bis orat — hij die zingt bidt dubbel.
Nog nergens in beschrijvingen van Augustinus kwam ik dit zo sterk tegen: dat hij hield van muziek en zang –
Kortom: Een hartverwarmend boek, nuttig om af en toe weer eens in te kijken, bijvoorbeeld als het allemaal soms wat moeizaam gaat in je leven..
Joep Beliën.