Companheira Agostiniana

Het project COMPAZ, Companheira Agostiniana Zwartzusters, startte op 2 februari 2017. Het ontstond vanuit de ontmoeting tussen Zr. Christine, algemeen overste van de Zwartzusters van Bethel o.s.a. en pastoraal medewerker Anne Desmet, met jarenlange ervaring in de zieken- en jongerenpastoraal.

Al meer dan 655 jaar zetten de Zwartzusters van Bethel, o.s.a. zich vanuit hun Godgewijd leven en christelijke spiritualiteit in voor zieken- en bejaardenzorg in Brugge, Oostende, Veurne, Diksmuide, enz. De Braziliaanse Zwartzusters nemen de pastorale en sociale zorg voor en met de armsten ter harte. Hun evangelische drijfveer is: ‘Bonos fructus facere’ wat vertaald betekent: ‘Goede vruchten voortbrengen’.

Vandaag zoeken velen verbondenheid die eenzaamheid overbrugt, zingeving, inspiratie en diepgang die voluit leven doen. Gedragen door de religieuze gemeenschap van de Zwartzusters en door de spiritualiteit van Augustinus willen wij met ons project Companheira Agostiniana tochtgenoot-compagnon worden op je levensweg. Misschien herken jij je ook wel in de vertaling van een stukje uit het lied Caminheiro van Astúlio Nunes, dat ons inspireerde bij de naamgeving van ons project. Ook jij bent er welkom!

Verloren, verward, vanbinnen zo leeg en alleen,
zoek ik een weg, die de mijne kan zijn.

Het maakt niet uit of hij zwaar valt, ik zoek sporen naar ergens
want de strijd die ik moet voeren is tegen een weg zonder doel.

Reiziger, je weet toch: er is geen weg gebaand!
Stap voor stap, beetje bij beetje, is het dat de weg wordt gebaand!

Inge Cordemans, communicatie verantwoordelijke van het bisdom Brugge, ontmoette in Brugge enkele mensen die zoeken om in het spoor van Augustinus samen op weg te gaan. Companheira Agostiniana heet hun project. Zij schreef het volgende artikel in de Nieuwsbrief van het bisdom op vrijdag 18 augustus 2017.

De Zwartzusters van Bethel in Brugge vinden al eeuwen inspiratie bij kerkvader Augustinus (354-430). Tijdens een bezoek aan medezusters in Brazilië was zuster Christine Everaere bijzonder getroffen door een plaatselijke vriendengroep van Augustinus. Mensen komen samen voor verdieping en bezinning en ondersteunen er ook de zusters. Vanuit die ervaring werd Companheira Agostiniana Zwartzusters (COMPAZ) geboren. Anne Desmet en zuster Christine zetten hun schouders onder dit initiatief.

Wat boeit jullie in de figuur van Augustinus?

Anne Mijn eerste job was in het Augustinusziekenhuis in Veurne. Het beeld van Augustinus dat daar in de kapel stond, fascineerde mij. Zijn brandende hart en zijn uitspraak Rusteloos is ons hart tot het rust vindt bij U raakten me. Ik vind het tot op vandaag heel herkenbaar. Ook zijn nadruk op de vriendschap en de liefde spreekt me aan.

Zonder een mens die onze vriend is, komt niets in de wereld ons vriendelijk voor, zegt Augustinus

Hoe waar! Is dat niet de kern van ons leven? Wil je naar de diepte gaan, dan heb je tochtgenoten en vrienden nodig. We hebben zo’n nood aan dragende relaties, ook over de grenzen van de dood heen.

zr. Christine Augustinus inspireert mij: zijn nadruk op gastvrijheid, vriendschap en liefde. Zijn uitspraak Bemin en doe wat je wil blijft uitdagen. Wie van daaruit wil leven, wordt veel gevraagd. Voor mij zit dit beminnen echt in kleine dingen: de trouwe zorg voor buren of voor een student in nood bij voorbeeld. Augustinus schreef ook een inspirerende tekst over zingen en voordoen. In ons boek met de regel en constituties lees ik:

Zusters, laten we dus zingen, niet om te genieten van een onverstoorbare rust, maar om ons zwoegen te verlichten.

Doe zoals trekkers onderweg: zing onder het lopen. Verlicht de inspanning door te zingen. Houd niet van getalm, maar zing en trek verder. Het is een tekst die me echt boeit en vooruit helpt.

Met jullie initiatief COMPAZ willen jullie de vriendschap die Augustinus voorop stelt handen en voeten geven?

Inderdaad, we willen een tochtgenoot zijn voor studenten, zoekende en biddende mensen. En ook voor zieken. Wie samen een stukje weg aflegt, is minder eenzaam.

Studenten dragen we een warm hart toe via de contacten die we hier hebben via onze studentenkamers. We willen hen nabij zijn, hen bemoedigen, verdieping aanbieden. Zo mogen de studenten via het wekelijkse doordenkertje zelf op zoek gaan naar een spreuk die bij hen past.

Via een Bijbelgroep, Augustinusbijeenkomsten en een wekelijks gebedsuur willen we spirituele kansen geven aan zoekers en bidders. En dan willen we ook nog zieken in de buurt daadwerkelijk nabij zijn.

En straks is er het Augustinus-evenement?

Op vrijdag 25 augustus komt Guido Vanderauwera een monoloog brengen. Hij brengt Augustinus tot leven en vertelt over zijn hartstochtelijke zoektocht naar waarheid, goedheid en schoonheid. Er is een voorstelling om 15u.00 die al volzet is en één om 20u.00, in de Sint-Annakerk te Brugge. Meer info bij compaz.brugge@gmail.com of 0492/72 46 83.

Gepubliceerd op vrijdag 18 augustus 2017 – 14:31 –

http://mailchi.mp/422d58ca1de7/nieuwsbrief-18-augustus-2017?e=9b8a449061