Kardinaal Robert Prevost OSA

Op de ochtend van 30 september werden op het Sint-Pietersplein 19 bisschoppen door paus Franciscus tot kardinalen van de katholieke kerk benoemd. Onder hen de voormalige algemene overste van de orde van Sint-Augustinus en bisschop van Chiclayo, de huidige prefect van het bisschoppenpastoraat, monseigneur Robert Francis Prevost OSA.

Kardinaal Prevost nam de rode kardinaalshoed en een nieuwe ring in ontvangst ten overstaan van een aantal toeschouwers met onder anderen pater Alejandro Moral Anton en zijn raad, pater Miguel Angel Orcasitas, voormalig generaal van de orde, pater Anthony Pizzo, provinciaal van de provincie Chicago – het gebied van herkomst van de nieuwe kardinaal – verschillende provincialen en oversten en, kortom, een grote vertegenwoordiging van broeders en zusters van de Augustijnengemeenschap, evenals zijn eigen familieleden en zijn diocesane familie.

Tijdens zijn korte toespraak sprak Fr. Prevost namens alle kardinalen over hoe “voor elke leerling van Christus het fundamentele nederigheid is”, in de wetenschap dat de nieuwe taak die de paus aan de nieuwe kardinalen heeft toevertrouwd “een oproep tot nederigheid” is. Met het oog op het naderende begin van de Bisschoppensynode, wees Prevost erop dat “een synodale Kerk een Kerk is die naar iedereen weet te luisteren, niet alleen de manier om het geloof persoonlijk te beleven, maar ook om te groeien in ware christelijke broederschap” en dat “de Kerk pas volledig zal zijn als ze echt luistert, als ze wandelt als het Nieuwe Volk van God in haar prachtige verscheidenheid, voortdurend haar eigen dooproep herontdekkend om bij te dragen aan de verspreiding van het Evangelie en het Koninkrijk van God.” Tot slot vroeg de prefect van de Congregatie voor Bisschoppen Franciscus om voor de nieuwe kardinalen te bidden, zodat “zij ertoe mogen bijdragen dat de deur van de universele Kerk meer klaar is om open te gaan, meer klaar om te verwelkomen, meer in staat om naar iedereen te luisteren.”

De dag ervoor had het kantoor van de Algemene Curie, te midden van een hectisch programma, het voorrecht om een rustig gesprek met Robert Prevost te hebben, om meer te weten te komen over zijn werk als prefect, zijn visie op het bisschopsambt, de uitdagingen waar de Kerk vandaag de dag voor staat, maar ook over minder bekende aspecten van zijn leven, zoals zijn liefde voor tennis, lezen, lange wandelingen en langere gesprekken met vrienden.

Bisschop Prevost, in januari 2023 hoorden we het nieuws dat paus Franciscus u zou benoemen tot prefect aan het hoofd van het Dicasterium voor Bisschoppen. Hoe verwelkomde u het nieuws?

Het feit dat paus Franciscus mij vroeg om deze missie te aanvaarden, kwam als een verrassing voor mij. Ik maakte al enkele jaren deel uit van het Dicasterium – sinds 2020 – en toen hij me vertelde dat hij over deze mogelijkheid nadacht, zei ik tegen de Heilige Vader: “U weet dat ik heel gelukkig ben in Peru. Of u nu besluit mij te benoemen of mij te laten waar ik ben, ik zal gelukkig zijn; maar als u mij vraagt een nieuwe rol in de Kerk op mij te nemen, zal ik dat accepteren.” En dit komt door mijn gelofte van gehoorzaamheid. Ik heb altijd gedaan wat mij gevraagd werd, of het nu in de Orde was of in de Kerk. En toen zei hij tegen mij: “Bid dat ik een goede beslissing neem.” En tja… De rest is al bekend… Het is een eer om dit mandaat te ontvangen, maar eerlijk gezegd is het moeilijk voor mij om Chiclayo te verlaten na zoveel jaren, meer dan 20 jaar in Peru, gelukkig te zijn met wat ik deed. Nu ben ik dus terug in Rome, een stad waarmee ik natuurlijk heel vertrouwd ben. Elke dag zeg ik tegen mezelf: “Heer, dit alles ligt in uw handen. Geef me de genade die ik nodig heb om deze taak tot een goed einde te brengen. En zoals ik mijn hele religieuze leven heb geprobeerd te doen, heb ik ja gezegd, ga door met het grote avontuur van een volgeling van Christus te zijn.

Hoe ziet het dagelijks leven binnen het Dicasterium eruit?

De Heilige Vader heeft, als onderdeel van zijn ambt, de verantwoordelijkheid om bisschoppen te benoemen, om te kiezen wie geroepen zal worden om een van de opvolgers van de apostelen te zijn. Aan de ene kant is mijn ‘baan’, zo u wilt, of mijn dienst aan de Heilige Vader en de Kerk om te helpen bij dat proces van identificatie, van selectie van goede kandidaten als bisschop in verschillende delen van de wereld. Niet in alle delen natuurlijk, want in sommige delen wordt dit werk gedaan door het Dicasterium voor Evangelisatie. Je zou dus kunnen zeggen dat de selectie van bisschoppen een belangrijk aspect van mijn werk is. Aan de andere kant is een van de belangrijkste taken van de prefect het begeleiden van de bisschoppen, mannen die gewijd zijn tot het bisschopsambt, terwijl zij – als priesters – ervaring opdoen en vooruitgaan op de weg van de Heer. Dit werk vereist vooral dat we aan hun zijde blijven, op zoek naar effectievere manieren om de herders van het Volk van God te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Daarom zijn we dit jaar doorgegaan met de cursus voor nieuwe bisschoppen die gewoonlijk elk jaar in september hier bij de Heilige Stoel plaatsvindt. We bieden ook retraites en voortdurende vorming die hen kan helpen om de geestelijkheid te besturen en te verzorgen in de specifieke moeilijkheden die zich voordoen.

Welke fundamentele eigenschap is volgens u nodig om een goede bisschop te zijn?

Een goede herder zijn betekent zij aan zij kunnen lopen met het Volk van God en dicht bij hen leven, niet geïsoleerd zijn. Paus Franciscus heeft dit herhaaldelijk heel duidelijk gemaakt. Hij wil geen bisschoppen die in paleizen wonen. Hij wil bisschoppen die leven in relatie met God, met hun broederbisschoppen, met priesters en vooral met het Volk van God op een manier die het mededogen en de liefde van Christus weerspiegelt, die gemeenschap creëert, die leert te leven wat het betekent om deel uit te maken van de Kerk op een integrale manier die veel luisteren en dialoog vereist. We staan bijna aan de vooravond van de opening van de volgende Synode over Synodaliteit, wat betekent dat we erkennen hoe belangrijk deze rol is binnen de Kerk. Een bisschop moet daarom over veel vaardigheden beschikken. Hij moet weten hoe te besturen, te besturen, te organiseren en met mensen om te gaan. Maar als ik één eigenschap zou moeten aanwijzen die boven alle andere uitstijgt, dan is het dat hij Jezus Christus moet verkondigen en het geloof moet voorleven, zodat de gelovigen in zijn getuigenis een stimulans zien om een steeds actiever deel te willen uitmaken van de Kerk die Jezus Christus zelf heeft gesticht. In een paar woorden: mensen helpen Christus te leren kennen door de gave van het geloof.

Enkele uren na uw benoeming tot kardinaal, wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen waar de Kerk vandaag de dag voor staat bij het verspreiden van het Evangelie aan een steeds ongeloviger samenleving?

De missie van de Kerk is al 2000 jaar dezelfde, toen Jezus Christus zei: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb” (Mt 28,19). We moeten het goede nieuws van het Koninkrijk van God verkondigen en tegelijkertijd begrijpen wat de Kerk in haar universele werkelijkheid is. Dit is een van de dingen die ik heb geleerd toen ik Generaal-Overste van de Augustijnen was en het is zeker een goede basis geweest voor de rol die ik nu heb. Er zijn veel verschillende culturen, veel verschillende talen, veel verschillende omstandigheden in de wereld waarin de Kerk reageert. Dus als we onze prioriteiten op een rijtje zetten en de uitdagingen voor ons afwegen, moeten we ons ervan bewust zijn dat de urgenties van bijvoorbeeld Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Peru of China vrijwel zeker niet hetzelfde zijn, behalve in één ding: de onderliggende uitdaging die Christus ons heeft nagelaten om het evangelie te verkondigen en dat dit overal hetzelfde is. De prioriteiten van pastoraal werk zullen altijd verschillen van plaats tot plaats, maar het erkennen van de grote rijkdom aan diversiteit binnen het Volk van God is enorm nuttig omdat het ons gevoeliger maakt wanneer het tijd is om beter uit te reiken en te reageren op wat zij verwachten.

Hoe kunnen we de “Nieuwe Evangelisatie” uitvoeren – een thema dat gedeeld wordt door recente pausen – vooral in het westen, waar roepingen stagneren en jongeren steeds verder verwijderd lijken van wat de Kerk hen te bieden heeft?

Laten we teruggaan naar de Wereldjongerendag in Lissabon. Daar had ik het voorrecht om paus Franciscus te vergezellen en kon ik duizenden jongeren zien die op zoek waren naar ervaringen die hen zouden helpen hun geloof te beleven. Allereerst kan onze prioriteit niet liggen bij het zoeken naar roepingen. Onze prioriteit moet zijn om het goede nieuws te leven, om het evangelie te leven, om het enthousiasme te delen dat in ons hart en in ons leven geboren kan worden als we echt ontdekken wie Jezus Christus is. Als we blijven wandelen met Christus, in gemeenschap met elkaar, in die vriendschap met de Heer en begrijpen hoe geweldig het is om die gave te hebben ontvangen, komen er roepingen. Het is waar dat er in sommige delen van de wereld op dit moment, om verschillende redenen, minder roepingen zijn dan in het verleden. En hoewel dat natuurlijk een punt van zorg is, denk ik niet dat dat het belangrijkste is. Als we leren ons geloof beter te beleven en leren anderen uit te nodigen en op te nemen in het leven van de Kerk, vooral de jongeren, zullen er nog steeds roepingen naar ons toe komen. Bovendien denk ik dat we de leek moeten zien als een leek. Het is een van de vele gaven die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld: ontdekken dat ze een heel belangrijke rol hebben in de Kerk.
Zolang ze, zoals paus Franciscus zegt, niet de rol van de geestelijkheid op zich nemen en niet klerikaal worden, en hun eigen dooproeping leven van wat het betekent om deel uit te maken van de Kerk, beginnen we met meer duidelijkheid te leven. Ik geloof dat het getuigenis van het religieuze leven, hoewel het er in de toekomst misschien minder zullen zijn, nog steeds een kapitale waarde heeft omdat we weten wat het betekent om met dat aspect van toewijding te leven, van totale overgave van je leven aan de Heer en aan het dienen van anderen. Het priesterschap heeft en zal een zeer belangrijke rol blijven spelen in het leven van de Kerk en van alle gelovigen. Daarom zou ik zeggen dat het ontwikkelen van een vollediger begrip van de Kerk en het blijven leven van dat ambt – het ambt van het priesterschap – met zijn enorme wijsheid, ons kan helpen om beter om te gaan met de problemen die voor ons liggen en om de overtuiging te versterken dat we nog steeds vooruitgaan, dat de Heer zijn Kerk niet in de steek laat. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet. Persoonlijk beleef ik deze realiteit met veel hoop.

Hoe kun je volgens u eenheid brengen vanuit diversiteit?

Het is een echte uitdaging, vooral wanneer polarisatie de modus operandi is geworden in een samenleving die, in plaats van eenheid als fundamenteel principe na te streven, van extreem naar extreem gaat. Ideologieën hebben meer macht gekregen dan de werkelijke ervaring van menselijkheid, van geloof, van de werkelijke waarden waarnaar we leven. Sommigen vatten eenheid verkeerd op als uniformiteit: “Jullie moeten hetzelfde zijn als wij.” Nee. Dat kan niet. Noch kan diversiteit begrepen worden als een manier van leven zonder criteria of orde. Zij verliezen uit het oog dat het een geschenk is van de natuur, een geschenk van het menselijk leven, een geschenk van zoveel verschillende dingen die we werkelijk beleven en vieren, vanaf de schepping van de wereld niet in stand kan worden gehouden door onze eigen regels te verzinnen en de dingen alleen op onze manier te doen. Dit zijn ideologische standpunten. Als een ideologie mijn leven gaat beheersen, dan kan ik niet langer een dialoog voeren of me met een ander bezighouden, omdat ik al besloten heb hoe de dingen zullen zijn. Ik ben dan gesloten voor ontmoeting en daardoor kan er geen transformatie plaatsvinden. En dat kan overal ter wereld gebeuren bij elk onderwerp. Dit maakt het natuurlijk heel uitdagend om Kerk te zijn, om gemeenschap te zijn, om broeders en zusters te zijn.

Hoe helpt Sint-Augustinus u in uw dagelijks leven?

Als ik denk aan de heilige Augustinus en zijn visie en begrip van wat het betekent om bij de Kerk te horen, is een van de eerste dingen die bij me opkomen wat hij zegt over dat je niet kunt zeggen dat je een volgeling van Christus bent zonder deel uit te maken van de Kerk. Christus maakt deel uit van de Kerk. Hij is het hoofd. Dus mensen die denken dat ze Christus “op hun eigen manier” kunnen volgen zonder deel uit te maken van het lichaam, leven helaas in een verdraaiing van wat werkelijk een authentieke ervaring is. De leer van Sint-Augustinus raakt elk deel van het leven en helpt ons om in gemeenschap te leven. Eenheid en gemeenschap zijn essentiële charisma’s van het leven van de Orde en een fundamenteel onderdeel van het begrip van wat de Kerk is en wat het betekent om er deel van uit te maken.

Wat zou u tegen seminaristen willen zeggen die in hun vormingsperiode een moment van zwakte of zelftwijfel ervaren in hun roeping?

Ik denk dat het eerste wat ik zou zeggen de woorden zijn die Christus zo vaak herhaalt in het evangelie: “Wees niet bang.” De Heer roept – en zijn roep is echt. Wees niet bang om Ja te zeggen. Wees niet bang om je hart open te stellen voor de mogelijkheid dat de Heer je roept tot het religieuze leven, of tot het Augustijnse leven, of tot het priesterschap, of tot andere vormen van dienstbaarheid in de Kerk. Ik herinner me dat toen ik novice was, een oudere broeder ons bezocht en eenvoudigweg één woord zei dat nog steeds bij me resoneert: volhard. We moeten bidden om die volharding, want niemand van ons is vrijgesteld van moeilijke momenten, of we nu getrouwd zijn, vrijgezel of Augustijn. We mogen niet opgeven bij de eerste de beste moeilijkheid want anders, en dit is belangrijk, zullen we nooit ergens komen in het leven. Doorzettingsvermogen is een groot geschenk dat de Heer ons wil geven. Maar we moeten leren het te omarmen en het een deel van ons leven te maken, om sterk te zijn. Het is een van die gaven die in de loop van de tijd worden opgebouwd, in de kleine beproevingen in het begin die ons helpen om sterker te worden, om het kruis te kunnen dragen als het zwaarder wordt. Het helpt ons vooruit te komen en het houdt ons vooruit.

Tot slot, hoe brengt u graag uw vrije tijd door?

Ik beschouw mezelf als een amateur tennisser. Sinds mijn vertrek uit Peru heb ik weinig gelegenheid gehad om te oefenen, dus ik kijk ernaar uit om weer op de baan te staan [lacht]. Niet dat deze nieuwe baan me tot nu toe veel vrije tijd heeft gegeven. Ik hou ook erg van lezen, lange wandelingen maken en reizen – nieuwe en diverse plaatsen zien en ervan genieten. Ik ontspan graag met vrienden en ontmoet graag een breed scala aan verschillende mensen. Verschillende mensen kunnen ons leven enorm verrijken. En om eerlijk te zijn, als Augustijn is het een van de grootste geschenken die ik in dit leven heb gekregen om een rijke gemeenschap te hebben die gebaseerd is op het vermogen om met anderen te delen wat er met ons gebeurt, om open te staan voor anderen. Het geschenk van vriendschap brengt ons terug bij Jezus zelf. Het vermogen hebben om authentieke vriendschappen in het leven te ontwikkelen is prachtig. Zonder twijfel is vriendschap een van de mooiste geschenken die God ons heeft gegeven.

Het originele interview kunt u lezen op de website van de Augustijnse Orde:

https://www.augustinianorder.org/post/interview-with-cardinal-robert-prevost-osa-above-all-a-bishop-must-proclaim-jesus-christ