Corona- of bezinningstijd?

Omdat ik niet in staat was met rationeel denken de waarheid te vinden en daarom de Heilige Schrift nodig had met haar gezag, begon ik te geloven dat u aan die Schrift nooit zo’n verheven gezag over de hele aarde zou hebben verleend, als het niet uw bedoeling was geweest, dat wij door middel van haar in u geloven en u zoeken. De plaatsen waar ze ontoegankelijk was en waar ik me aan ergerde, had ik voor een groot deel heel geloofwaardig horen uitleggen. Ik bracht ze nu in verband met de diepte van haar geheimen. Haar heilige gezag leek me daarom juist des te meer respect en heilig geloof te verdienen, omdat ze voor iedereen direct leesbaar is en toch haar indrukwekkende schoonheid behoudt bij dieper inzicht. In verstaanbare woorden en eenvoudige taal opent ze zich voor iedereen en tegelijkertijd vraagt ze serieuze aandacht van mensen die er niet te licht overheen gaan. Zo wil ze alle mensen opnemen in haar ruime schoot en tegelijkertijd het kleine aantal door de nauwe poort naar u toe brengen.

Augustinus, Confessiones 6,8

In deze tijd van het coronavirus waarin we elkaar niet kunnen ontmoeten is een kleine bemoediging, zoals een kaart, een telefoontje of mailtje heel belangrijk. Want er wordt veel van iedereen gevraagd, afstand houden, geen verjaardagen vieren of bijeenkomsten organiseren.

Hopelijk blijft iedereen, net als Augustinus, het Licht van God zien en dat de teksten van Augustinus mogen inspireren om verder te groeien in het geloof. Dit kan ook een tijd zijn voor bezinning en inspiratie en nieuwe mogelijkheden.

Ook Augustinus heeft moeilijke tijden meegemaakt zoals hij in zijn Belijdenissen heeft beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *