Lekencongressen

Terugblik Lekencongres Rome 19-25 juni 2019

‘De vreugde van het Evangelie delen’, was het thema van het vierde internationale Congres van de Lekenbeweging van de Augustijnen, 19-25 juni jl. in Sacrofano, Rome.

In Utrecht komen twee lekengroepen bij elkaar o.l.v. pater Schrama OSA. Een van de deelnemers van de lekengroep bezocht van 19 tot 25 juni een Augustijns Lekencongres in Italië, Sacrofano. Het was een bijzondere ervaring. Zo waren er 17 verschillende nationaliteiten aanwezig en werd er voornamelijk in het Engels en Spaans gecommuniceerd. Het onderwerp was ‘Sharing the Joy of the Gospel’ en elke dag waren er conferenties over het onderwerp.

Na de conferenties gingen we uiteen in werkgroepen om hierover te praten. Onderwerpen die aan bod kwamen waren:

  1. Wat ontbreekt er in de hedendaagse Augustijnse lekenidentiteit?
  2. Hoe kan een gepassioneerde Augustijnse identiteit worden hervonden/hersteld?
  3. Vinden de Augustijnse leken het belangrijk om te refereren aan de historische en spirituele traditie van de orde vanuit de verantwoordelijkheid en toewijding om het evangelie te verspreiden?
  4. Welke voorstellen zouden kunnen helpen om de leken meer verbondenheid met de orde te laten ervaren? De Augustijnse dienstbaarheid van de leken verdient waardering van de orde en hoe zou de orde invulling kunnen geven aan die verantwoordelijkheid?
Groepsbijeenkomst

Kort samengevat hebben we gesproken over het maken van een Internationale website en Facebookpagina om zichtbaarheid te geven aan de Augustijnse identiteit. Nu hebben we in Nederland een facebook pagina over Augustinus genaamd Augustijns Verband. Augustijnse leken maken deel uit van de geschiedenis en wij moeten dat ook weten. Leken horen gevoed te worden met de spiritualiteit van de orde en horen die spiritualiteit weer door te geven. Met durf, moed, educatie, positiviteit, dromen, verantwoordelijkheidsgevoel, toewijding, vreugde, liefde, authentiek zijn, nederigheid, gepassioneerd werken in je gemeenschap en voor je gemeenschap in goede communicatie met de paters Augustijnen. De Prior, pater Alejandro Moral Antón, OSA, reflecteerde en benadrukte dat vernieuwing en communicatieve vaardigheden belangrijk zijn om de spiritualiteit van St. Augustinus levend te houden en om elkaar te informeren. Een bijzondere bijdrage gaf pater Andrés Niño, OSA over ‘spirituele oefeningen met St. Augustinus’. Het is een weg naar binnen met discipline van zelfreflectie en reflectie, van spirituele groei en van toewijding, dienstbaarheid, een zoeken naar God en een reiken naar God. Het is een innerlijke pelgrimage, waarbij je bewust wordt en een spirituele groei doormaakt. Vervolgens gaat het om daarnaar te handelen, om de woorden of gedachten om te zetten in pastorale daden in dienstbaarheid voor het christelijk leven. Om te vertellen over het monastieke leven in deze dynamische tijd. De ‘spirituele oefeningen met St. Augustinus’ zijn gebaseerd op het boek ‘Belijdenissen’ van St. Augustinus. Een boek waarover Mary Boulding heeft gezegd dat we nooit uitgeschreven raken over het boek ‘Belijdenissen’.

Ook de avonden waren gevuld. Na het diner verzamelde we in de conferentiezaal en werden we verrast met presentaties van delegaties van verschillende landen. Er werd gedanst en er werd gesproken over de culturele achtergronden, de gebruiken en wat de bezigheden waren van de Augustijnse groepen binnen de gemeenschappen.

Kapel Sacrofano

’s Ochtends begonnen we met de Lauden en ’s avonds hadden we de Vespers en regelmatig een Eucharistieviering.  In nevenstaande kapel kwamen we samen. De kapel staat op het terrein van onze accommodatie in Sacrofano. Zelf verbleef ik in S. Marta op het terrein. Het Santa Marta verzorgingstehuis, van harte aanbevolen door de oprichter Don Francesco Bisinella als “House of Charity”. Het is gelegen in een rustige omgeving en leent zich voor vele gastvrije mogelijkheden van conferenties tot bedevaartenen bijeenkomstenvan jong en oud. Het bevindt zich in een zonnige, bloemrijke omgeving, ondergedompeld in de rust en kalmte van het Parco di Veio. Het biedt een gastvrije en vertrouwde omgeving, waar de gast zich “thuis” kan voelen.

“Ga naar huis, veeg een traan af op de gezichten van je oudsten, wetende dat in hun ogen een heel leven wordt weerspiegeld! “
(Don Francesco)

Basiliek Santa Rita

Daarnaast hebben we uitstapjes gemaakt naar Cascia, Roccaporena en Rome. In Cascia hebben we een H. Mis bijgewoond. Onze priesters waren daarbij concelebranten. In Cascia zijn we naar de basiliek geweest, de Santa Rita.
In Rome hebben we een H. Mis bijgewoond in de Sint-Pieter en hebben we het Augustinianum bezocht. Een bijzonder vriendelijke bibliothecaris heeft ons een rondleiding gegeven.
Het is een bijzondere reis geweest met speciale ontmoetingen.
Mooie herinneringen met bijeenkomsten die aanzet geven tot het vieren van het geloof, vriendschap en toewijding.

Mariëlle Vis, lid Fraterniteit Perpetua